3* Brevet

De 3*-duiker wordt opgeleid als ‘begeleidend duiker’. Hij leert in het onderdeel Redden hoe hij moet reageren bij een duikongeval. Ook leert hij hoe hij duikers in opleiding kan begeleiden door duiktechnieken met hen te oefenen.
Tenslotte worden hem recente inzichten in de decompressietheorie aangeboden. Ook de 3*-duiker duikt binnen de nultijden.

Voordat het 3*-duikbrevet kan worden aangevraagd, moet hij in totaal minimaal 60 duiken hebben gemaakt. De duiken uit zijn vorige opleiding tellen hierbij mee, evenals de duiken die hij maakt in het kader van zijn opleiding.
Om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot 3*-duiker moet hij:

– lid zijn van de NOB;
– minimaal 18 jaar zijn;
– beschikken over een geldige medische goedkeuring voor het beoefenen van de duiksport;
– beschikken over het 2*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet;

 

De 3*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Dive Master. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat de NOB-3*-duiker in zijn opleiding heeft geleerd.
Een 3*-duiker staat voor de keuze of hij zich verder gaat specialiseren in het duiken óf dat hij kiest voor de instructiekant: de opleiding tot 1*-instructeur. Hij kan het natuurlijk ook allebei doen.
De 3*-duiker kan kiezen uit alle specialisaties, inclusief Decompressieduiken, Nitrox Gevorderd-brevet en Introductie Grotduiktechnieken.

 

Bron: website van de NOB